čtvrtek 23. prosince 2021

Šupinky

Přeji Vám všem moc krásný a poklidný večer,

dnes po delší době jsem Verunku vystřídala já a snad se za to na mě nebudete zlobit. 

Doma už máme všechno hotovo, Verunka je nedočkavá jak malá holčička a moc se těší na zítra,

zároveň ale je trochu smutná, že advent pomalu končí. Stejně tak jako my s Radkem má i ona tohle období roku ze všech nejraději.

Dneska jsme toho měli na zařizování ještě dost, jednou z cest byla i cesta na hřbitovy rozsvítit svíčky a zazpomínat na ty, co už tu s nímu nejsou a moc nám chybí. Na hřbitově ve Voletinách, kde má Radek maminku, jsme jí povyprávěli, co všechno se Radkovi za ten rok podařilo a jak dobře, díky velké vůli už zas chodí a jak se mu i trochu zas vrátila síla do ruky.

V Trutnově, kde máme babičku Věrku a dědu Rudu jsme také zapálili několi svíček a já Verunce a Radkovi slíbila, že doma jim pak budu vyprávět.  A vyprávěla jsem o tom, jak touhle dobou jsme doma ve vaně měli už dobré tři dny kapra. A já coby malá holka, trávila celé dny v koupelně a kaprovi jsem zpívala a krmila ho rohlíkem a připouštěla mu vodu a v noci se pak na něj chodila dívat jestli se sám potmě v koupelně nebojí.

Když pak přišel poslední den kapra, děda mě vzal do města procházku, zatímco babička se pustila do díla. To víte, že jsem pak kapra hledala a nikde ho nenašla. Na stole v kuchyni na mě ale čekalo překvapení. Na ubrousku bylo několik rybích šupinek a babička mi řekla, že mi to tam nechal ten náš kapr a že prý jsou kouzelné. Vždy, když budu mít nějaké přání nebo budu z něčeho smutná, mám vzít jednu šupinku a jít za babičkou nebo dědou a povědět jím to . Děda nebo babička to měli napsat na lístek a spolu s jednou šupinkou to dát do obálky a pak jsme to měli jít hodit do řeky a ten náš kapr si to měl přečíst a to mé přání pokusit se splnit. 

A tak jsme psali přáníčka a házeli je v obálce do řeky.Pamatuji si, že jako první jsem si přála, aby děda nebyl nemocný, taky jsem si pro babičku přála nové nohy, to aby jí ty její nebolely. Samozřejmě i taková ta dětská přáníčka mezi tím byla jako třeba panenka chodička nebo velikánské pastelky. Panenku jsem skutečně o dalších vánocích dostala a měla jsem z ní velkou radost.

Právě i proto jsem dneska na hřbitově babičce a dědovi poděkovala za to jací byli a co vše pro mě dělali.

I vám všem bych přála, kdyby to bylo v mé moci pár takových kouzelných šupinek, dávno už vím, že nebyly kouzelné, že se za nima schovávala velká láska a obětavost babičky a dědy. A právě si myslím, že to je to, čeho je v dnešní době tak málo, kamsi se vyprchala i tolerance a úcta jednoho k druhému.

Věřteže kdybych dbě takové šupinky teď měla, tak od jedné bych si přála, aby moje rodina byla zdravá a tu druhou bych právě poprosila o víc té lidské úcty a tolerance.

Vám všem za nás všechny přeju co nejkrásnější vánoce, přesně takové jaké Vy sami si přejete.



Šárka

11 komentářů:

  1. Já mám taky moc ráda advent, ale když on pokaždé tak rychle uteče, ale nejraději vzpomínám na vánoce, když jsem byla malá. Užijte si s Verunkou ten krásný vánoční čas a hlavně ať jsme všichni zdraví. Krásné vánoce.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné vánoční svátky vám všem .A díky za krásné povídání a fotečky. Dáša z Kouřimi

    OdpovědětVymazat
  3. Šárko, krásně si to napsala , my si vždycky na Štědrý den přejeme abychom se za rok sešli ve stejném nebo raději větším počtu, bohužel, vždycky to nevyjde. Ale všichni určit máme těm co nám chybí co vyprávět...
    Mějte krásný a šťastný, tak jak vy to umíte , všichni čtyři pohromadě , s láskou a společně, vydařený Štědrý den i další dny svátků .
    Jsem tu s Vámi ráda. Aťka

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné a klidné prožití vánočních svátků přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den.
    Děkuji za krásné povídání...Přeji Vám všem doma krásné vánoce,pohádky,cukrovíčko,a zdraví také.
    Máme Vás rádi a děkujeme za blog... :-)
    Eva od Olomouce

    OdpovědětVymazat
  6. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!
    A.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně se to, Šárko četlo, pěkné vzpomínání. Advent je pryč, taky ho mám moc ráda v tom si s Verunkou notujeme. Už od podzimu máme v hlavě vánoční čas. Kéž by se všechna přání vyplnila tak, jak se nám plnila v dětství. Mějte krásné vánoce, všem zdraví a pohodu přejeme z Kožuškova :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné vánoce a do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a pohody. Moc děkuji za krásné chvíle, fotečky a povídání. Darja z Ostavy

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné Vaánoce plné rodinné pohody!
    Ráda jsem si přečetla vaše vzpomínání na prarodiče a vaše zamyšlení.
    Myslím,že Verunka a vy s Radkem ve Verunčině blogu přispíváte k tomu, aby bylo na světě hezky....Moc ráda se sem chodím potěšit.
    MíšaZ.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ještě jsem se musela podívat alespoň na chvilku na blog. Tak už vím po kom má Verunka takové povídání a povídání, co se tak hezky čte a asi i poslouchá. Je to moc příjemný. Taky nejvíc kolem vánoc a vůbec všech svátků, vzpomínám hlavně na mojí maminku, ta měla taky takový dar vyprávění a její tatínek, můj děda taky. Dnešek už je skoro u konce, všechen sníh roztál. V noci pršelo a foukal velký vítr, dopoledne všechno co napadlo roztálo a teď jsem koukala že chumelí. To jsou zvraty. Po večeři se u nás rozdávaly dárečky a protože kluci dostali i nějaké hodně povedené dárky co potřebují víc místa a jsou hodně hlučný, tak už odešli zase do svých komnat nahoru do patra a já jsem konečně taky usedla. Dneska to byl jeden velký závod, ale stihla jsem všechno a všechno se povedlo. Mávám od Ještědu. Věrka.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné povídání,krásné čtení.Přeji celé rodině klidný zbytek krásných svátečních dnů.

    OdpovědětVymazat

♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)