čtvrtek 26. srpna 2021

domácí vepřová konzerva

i když taťka moc vepřového nesmí

tak o tuhle domácí dobrotu se nenechá připravit

konzervy doma nekupujeme

a proto i tuhle vepřovku si děláme přesně tak jak ji dělala taťkova babička

oni doma měli vždycky prase

a tak vepřového masa ke zpracování měli vždycky dost


mamina si vždycky pohlídá když mají krkovici v akci

3 kila koupí a už se u nás krájí a zaváří

takže základní recept je 

1 kg krkovice

/ my kupujeme vždycky tu nejlibovější/

1 lžičku soli

0,5 lžičku mletého pepře

1 lžíci  kmínu

/ z tohodle množství uděláte 3 skleničky/


maso nakrájíte na malé kostičky

přidáte sůl, pepř a kmín

a vše dobře promícháte



tak už jen nafest naplníte do skleniček



ozbrojíte se trpělivostí

a 4 hodiny opravdu pozvolna zaváříte


my zaváříme v klasickém hrnci na vaření

na velké plotýnce

nastavené z devíti možností teploty na čtyřku

a je hotovo



my ji máme rádi v rizotu, bulguretu

nebo s dušenou mrkví

a namazaná na čerstvý chleba

joooo to je teprve bašta

a nebo když mamina poleví na chvíli zdravé výživě

a udělám nám ji zamíchanou s chlupatýma knedlíkama

tak to mám až boule za ušima jak se cpu


a děláme si ji proto

že víme jaké maso si do ní dáme

a nemáme v ní žádné přísady a konzervanty


tak třeba se tenhle recept bude hodit i vám

a pustíte se do něj


u nás prší a je chladno

tak to vypadá

že dnes budeme asi doma

a vy mějte moc hezký už zas čtvrtek

a ahojda


Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)