sobota 13. listopadu 2021

prostě buchty

 ty k sobotnímu pečení patří

začínají se u nás objevovat ve chvíli kdy dozrávají švestky

a pak až do jara je určitě tak dvakrát do měsíce máme

a nejinak tomu nebylo ani dneska

a protože jsme teď po dvakrát za sebou měli martinské rohlíčky s mákem

tak ty dnešní buchty jsou s tvarohem

a s jablíčkovýma povidlama


recept na ně má mamina po babičce

a peče jen a jen tyhle 

a žádné jiné už ani nikdy nezkoušela

a je fakt

jak mamina peče hodně bez vážení

tak u buchet vždycky váhu vyndá a vše poctivě váží

a ten náš recept

tak ten je takovýhle



2 dkg droždí

asi 1/4 l vlažného mléka

5 dkg krupicového cukr

0,5 kg hladké mouky

špetku soli

citronová kůra

1 vanilkový cukr

1 žloutek

2 lžíce rumu

4 lžíce oleje


klasicky  uděláte kvásek

necháte ho vzejít

a klasicky zaděláte těsto

a plníte tím co máte rádi


my pečeme z poloviční dávky

protože to pro nás akorát tak stačí 




mějte krásnou sobotu

u nás je celá zamračená a déšť je na spadnutí

tak pojedem  jen zkontrolovat chatu

necháme Barušku proběhnout

a pak hurá zas domů



2

4 komentáře:

  1. Buchty vyzerajú výborne, ja robím roky buchty od oka :-) Ale niekedy vyskúšam aj tie vaše.
    Pekný víkend,
    Aďka

    OdpovědětVymazat
  2. Veru, taky peču buchty od oka, navíc sem tam přidám nějákou zdravější mouku,někdy zkouším recepty přesně, takže i na ty vaše určitě dojde a dám vědět, nejradši máme s tvarohem, já s ním dělala i ty Martinský rohlíčky,
    a také jsem čím dál raději za menší dávky, celé plechy se už u nás jí dlouho a tak bud část zamrazím a hodí se jindy a nebo peču v malé kulaté formě dávky přizpusobené.
    Pěknou neděli . Aťka

    OdpovědětVymazat
  3. Já peču buchty hodně často.Moc dlouho jsem toužila po elektrické troubě.Teď v ní miluji pečení.Taky je dělám od oka,protože nám stačí jen pár kousků.Ale když čekám vnuka tak upeču celý velký plech.My je máme nejraději s povidly.
    Přeji krásný zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
  4. Taky peču hlavně od oka, jen na vánoční cukroví a takové to lepší pečení pravidelně vážím. U nás máme nejraději kynutý pečivo a tak ho taky dost často peču, hlavně já, protože dcera říká, že jí to nejde. Já jí ale podezírám, že se jí nechce, protože je u sporáku moc šikovná. Ale mně to nevadí a vím, že jim dělám občas dobře. Dneska je zatím pořád mlhavo, město není ani vidět, je to takový vlezlý, podzimní. Mávám od Ještědu. Věrka.

    OdpovědětVymazat

♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)