středa 18. srpna 2021

chlupatý knedlíky s houbama

 Je tomu dávno,

tenkrát se v Kerkonošských horách kyselo snídalo i vobědvalo 

a kdo zmeškal na tého nezbejvalo.

Bejvalo jich pod střechou pelná světnice,

prabauba, bauba,panímáma,haverlant jako kuřat pod větší sejto.

Když přibyl další kerk,

zasadil pantáta o další brázdu bandor víc, 

panímáma koupila na jarmarku další hernek a bylo.



i tohle jídlo které si dnes napíšeme patří právě i do téhle pradávné doby

náš kraj byl tenkrát hodně chudý
a tak se vařilo z toho co vyrostlo na chudých políčkách a v lesích

a o tom je právě ten dnešní recept

potřebovat na něj budete :
asi kilo brambor
1 velkou cibuli
misku pokrájených hub
2 vejce
polohrubou mouku
sůl
drcený kmín
olej

nejdříve si uvaříme houby a to tak že :
na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli
pak tam přidáme ty houby
podlijeme je trochu vodou
osolíme, pokmínujeme
a zvolna vaříme do změknutí





a jdeme na knedlíky 

brambory oloupeme
a nastrouháme do velké mísy na jemném struhadle
přidáme 2 vajíčka
sůl
a mouky tolik
aby nám vzniklo těsto
které půjde nabírat lžičkou, ale nebude moc řidké

a do hrnce s vroucí vodu nabíráme lžičkou malé knedlíčky
až vyplují tak je ještě asi 3 minuty vaříme
pak je vyndáme cedníkem
a rovnou s nima na ty uvařené houby
vše pěkně promícháme
a můžeme baštit



a když si k tomu uvaříte stejně jako my bramboračku z čerstvých hub
tak budete mít úplně stejný oběd jak jsme měli my v pondělí




tak se mějte moc hezky

a třeba tohle jídlo od nás z hor  zachutná i vám


6 komentářů:

  1. Veru, tak takové meníčko bych si dala hned:-) u nás už taky konečně rostou, včera jsem dělala hřibovou máčku, zbytek šel na sušení a zítra bude hřibová polévka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko ahoj, my to děláme také podobně , něco sníme a zbytek sušíme na zimu, děkuju za napsání a měj hezký den

      Vymazat
  2. Veru to kérkonošské jídlo vypadá tuze jedle. A ty brambory se strouhají syrové, nebo uvařené? Já jsem totiž noky ještě nikdy nedělala. Ale všechno je jednou poprvé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško ahoj, strouhá se to ze syrových brambor, děkuju taky za napsání a ať se vaření vydaří

      Vymazat
  3. Ahoj Veru.
    Pozdravuju všechny,jsem nemocná a podívám se pozpátku.. :-)
    Eva od Olomouce

    OdpovědětVymazat
  4. Veru, to vypadá náramně jedle...jen se vydat na ty houby a vyzkouším,
    dnes jsem si na stánku v Olomouci koupila kvásek na pravé kerkonošské kyselo, to taky máme moc rádi a tenhle stánek nemůžeme na Floře nikdy minout, samozřejmě kromě kytiček.
    Pěkný večer. Aťka

    OdpovědětVymazat

♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)