Je tomu dávno,
tenkrát se v Kerkonošských horách kyselo snídalo i vobědvalo
a kdo zmeškal na tého nezbejvalo.
Bejvalo jich pod střechou pelná světnice,
prabauba, bauba,panímáma,haverlant jako kuřat pod větší sejto.
Když přibyl další kerk,
zasadil pantáta o další brázdu bandor víc,
panímáma koupila na jarmarku další hernek a bylo.
i tohle jídlo které si dnes napíšeme patří právě i do téhle pradávné doby
náš kraj byl tenkrát hodně chudý
a tak se vařilo z toho co vyrostlo na chudých políčkách a v lesích
a o tom je právě ten dnešní recept
potřebovat na něj budete :
asi kilo brambor
1 velkou cibuli
misku pokrájených hub
2 vejce
polohrubou mouku
sůl
drcený kmín
olej
nejdříve si uvaříme houby a to tak že :
na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli
pak tam přidáme ty houby
podlijeme je trochu vodou
osolíme, pokmínujeme
a zvolna vaříme do změknutí
a jdeme na knedlíky
brambory oloupeme
a nastrouháme do velké mísy na jemném struhadle
přidáme 2 vajíčka
sůl
a mouky tolik
aby nám vzniklo těsto
které půjde nabírat lžičkou, ale nebude moc řidké
a do hrnce s vroucí vodu nabíráme lžičkou malé knedlíčky
až vyplují tak je ještě asi 3 minuty vaříme
pak je vyndáme cedníkem
a rovnou s nima na ty uvařené houby
vše pěkně promícháme
a můžeme baštit
a když si k tomu uvaříte stejně jako my bramboračku z čerstvých hub
tak budete mít úplně stejný oběd jak jsme měli my v pondělí
tak se mějte moc hezky
a třeba tohle jídlo od nás z hor zachutná i vám
Veru, tak takové meníčko bych si dala hned:-) u nás už taky konečně rostou, včera jsem dělala hřibovou máčku, zbytek šel na sušení a zítra bude hřibová polévka.
OdpovědětVymazatHanko ahoj, my to děláme také podobně , něco sníme a zbytek sušíme na zimu, děkuju za napsání a měj hezký den
VymazatVeru to kérkonošské jídlo vypadá tuze jedle. A ty brambory se strouhají syrové, nebo uvařené? Já jsem totiž noky ještě nikdy nedělala. Ale všechno je jednou poprvé.
OdpovědětVymazatJaruško ahoj, strouhá se to ze syrových brambor, děkuju taky za napsání a ať se vaření vydaří
VymazatAhoj Veru.
OdpovědětVymazatPozdravuju všechny,jsem nemocná a podívám se pozpátku.. :-)
Eva od Olomouce
Veru, to vypadá náramně jedle...jen se vydat na ty houby a vyzkouším,
OdpovědětVymazatdnes jsem si na stánku v Olomouci koupila kvásek na pravé kerkonošské kyselo, to taky máme moc rádi a tenhle stánek nemůžeme na Floře nikdy minout, samozřejmě kromě kytiček.
Pěkný večer. Aťka