A opět z mojí rukou psané, 45 roků staré, kuchařky.
Recept mám jak jinak než od mojí babičky Věrky. Z té kuchařky, kterou Verunka měla tolik ráda .
Vím, že s receptem přicházím pozdě, ale tyhle rohlíčky můžete péct kdykoliv a s jakoukoliv
náplní.
Ještě Vám napíšu, že je vyvaluji co nejtenčeji, to aby vynikla hlavně chuť náplně.
Tohle je poloviční dávka, ze které jsem měla 12 rohlíčků
a včera tedy byly s mákem
a potřebovat na ně budete :
60 g změklého másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek
190 g hladké mouky
citronovou kůru
špetku soli
na kvásek :
125 ml vlažného mléka
10 g droždí / já dala půl pytlíku sušeného/
1 kostku cukru / dala jsem jednu lžičku
na potření :
1 žloutek
Nejdřív si klasicky připravíme kvásek.
Máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme žloutek a citronovou kůru a chvíli ještě mícháme.
Přidáme kvásek a mouku a zpracujeme v těsto.
To necháme vykynout.
já v zimě když topíme dávám přikrytou mísu s těstem na teplé topení a to pak kyne jedna radost.
Po vykynutí jsem těsto rozdělila na dva díly,
z každého jsem vyválela dva kruhy /pěkně nepravidelné/
a každý rozdělila na šest dílů
a plnila mákem
na plechu jsem je ještě nechala asi půl hodiny kynout
pak jsem je potřela žloutkem
a pekla na 170 asi 20 minut
peče se to rychle, jak to těsto je slabé, tak to netrvá dlouho
a pak už je jenom pocukrujete moučkovým cukrem s vanilkou
uvaříte si kafíčko
a já Vám popřeju dobrou chuť
a sobotní sušenky,
to jsem ještě nevěděla jak úspěšně je spálím
mějte hezký zbytek den a moc Vám děkuju
Vypadají krásně. Těším se na recept. Taky mám několik popsaných sešitů s recepty z té doby. Tenkrát bylo umění sehnat kuchařky a knížky všeobecně, tak jsem si opisovala recepty z časopisů a od maminky ze sešitu. Až za pár let jsem si koupila nějaké kuchařky, to chodily knížky do obchodu ve čtvrtek a stály se na ně fronty. Jinak jsem Šárko ráda, že je vám líp a fungujete v rámci možností.
OdpovědětVymazatJano děkuju a ty knižní čtvrtky jsou docela prima nápad na jeden retro článek.
VymazatŠárko, určitě je zkusím, dělávám takové se zakysanou smetanou z Ig od ,,Moniky z Kopečka ", já nejraděj s tvarohem, manžel s mákem, vnoučata s povidly, takže podle kdo zrovna bude. Za ty tvoje poloviční dávky jsem moc ráda, uplně nám to také stačí. Pěkný podvečer. Aťka
OdpovědětVymazatAhoj Šárko, taky mám kuchařku ručně psanou po babičce a ráda z ní peču nejraději ze všech receptů nám chutná mřížák dělám dvojitou dávku a dost často. Moc zdravím a Barusce velké pohlazení Iveta
OdpovědětVymazatMilá Šárko,děkuji za recept opravdu moc. Budu je dělat o víkendu a tedy ty tvoje vypadají tak,že se na ně úplně sliny sbíhají. A ty sušenky vypadají ,že to s tím válečkem šlo pěkně vymáčknout .Vzory jsou vidět zřetelně. Oni se ti příště určitě povedou . Jinak ty čtvrtky já si nepamatuji jmenovkyně 😃fakt to tak bylo? Já si pamatuji,že kuchařky stály docela nemalé peníze,když jsem kupovala mamině. Škoda ,že vám ji tady nevyfotím,zůstala mi a určitě byste někdo napsal ,že ji máte 🤩. Jinak dnes jsme tady měli krásně hafani řádili na zahradě.Hrabala jsem listí. A má to této se Šárko těším. Zdraví Jana od Bech.
OdpovědětVymazatJo jo, tak to bylo a myslím, že bylo i v televizi okénko, kde říkali jaké knihy ve čtvrtek vyjdou. Já mám jednu poličku v lince vyhrazenou na kuchařky a sešity s recepty, abych je měla po ruce. Mám tam jednu kuchařku po mamince z r. 1974, stála tehdy 44,- a my jsme si v ní jako děti rádi prohlížely fotky. Jmenuje se Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Já si pak v r. 1990 koupila její 16. vydání a to už stála 100,- Kčs. A v r.1986 jsem si koupila ,, Kuchařku na celý rok" a ta je tak stejně velká a stála taky 100,- Kčs.
VymazatŠárko, rohlíčky jsem také pekla kynuté, chtěla bych zkusit příště z nekynutého těsta. Moc zdravím a drbu Barušku ♥
OdpovědětVymazatMilá Šárko!
OdpovědětVymazatJéé, to jsou tu zase dobroty!! Makové rohlíčky miluju, ty bych si dala hned...Povedly se vám náramně...
A je krásné, že jsou po babičce Věrce...Určitě má tam nahoře radost, že vás ty rohlíčky dobře naučila:)).
Je fajn,že se dá použít i sušené droždí..
Paní Jana si zase výborně pamatuje, kolik stála kuchařka- obdivuji paměť..
Jak jde vyřizování?
Pěkný večer přeju Míša.Z
Míšo, to není pamětí, to jsem se jen podívala na tiráž :-D
VymazatAhoj Šárko, moc a moc děkuji za recepty Všechny si je ofocuji a ukládám do složky. Některé už u nás doma zdomácněly.Také mám schované recepty po babičce i po manželové mamince.Před 40 lety jsem pracovala v Ostravském modnim domě a mám některé napsané i na sáčcích s logem, do kterých se balilo zboží, papir už je dneska hodně žlutý, ale je to památka a je mi líto to vyhodit .😀😀😀😀Jsem moc ráda, že je něco, co tě alespoň trošičku odvede od smutných myšlenek. Nejkrásnější na tobě je,že pořád něčím myslíš na druhé, jako třeba výzdobou okna.Mimochodem jsou doopravdy krásné.Posílam objetí a Barušce pohlazení Daja
OdpovědětVymazatMoc děkuju, za Vaše hezké vzpomínání a určitě si něco k těm knižním čtvrtkům napíšeme. a děkuju, že na mě nezapomínáte. Jak se blíží Vánoce, tak ne a ne se těch slziček zbavit, ta bolest se zavrtává hlouběji a hlouběji do těla a někdy mám pocit, že na ní vůbec nic neplatí. a pochůzky mám , ty co jsem měla v plánu, zařízené. Taky to nebylo psychicky lehké, ale zvládla jsem to. A ted jdu zas honem něco dělat, aby mě to nepřemohlo. Mějte pohodový den.
OdpovědětVymazatAhoj Šárko,je fajn ,že se snažíš a kdyby něco řekni paní doktorce. To víš hlavě se to nedá poručit ,kdyby to tak bylo lehký.Mě vyřizování vůbec nebaví a mám štěstí vždy na nějaký extrém. Jj vánoce se blíží taky při vzpomínce na ně se mi vhání slzy,jaký to bude bez tety.Na to retro se budu těšit. Jano ,tak já jsem asi mimo, vůbec si nepamatuji ,že to bylo i v televizi.Knihy mám ráda už od mala. Už si vybírám na internetu ,která půjde pod stromeček.Tak se nám Šáry drž ,myslím na tě. A nějakou fotku Barunky má tu své příznivce 😍hezký večer zdraví Jana od Bech a vůbec zdravím všechny co tu jsou♥️♥️♥️
OdpovědětVymazat