pondělí 8. března 2021

Karlovarské knedlíky - recept

určitě je taky znáte

a tak třeba dneska dodám odvahu těm

co je ještě nevařily

my je máme rádi

a navíc je to prima tip

na zužitkování starších rohlíků

a vše ostatní co na ně potřebujete máte určitě doma


takže potřebovat na něj budete

zas to je na jednu porci

tak si to pro sebe musíte vynásobit

1 starší  rohlík

1 vejce

kousek másla

trocha mlíka / necelou 1 decku/

trocha petželky

muškátový oříšek, sůl


rohlíky si nakrájíme na kostičky

a nasypeme do mísy

přidáme rozpuštěné máslo

trochu nasekané petrželky

a nastrouhaného muškátového oříšku



zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchali žloutek

a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný bílek 


a teď jak budeme pokračovat je jen na vás

buďto si rukama uhňácáte koule

a ty budete vařit na pařáčku nad párou 

a nebo jako my tentokrát budete vařit šišku  - váleček

a ten se vaří tak

že si rozložíte folii

na ni nanesete knedlíkovou hmotu


zabalíte to vše do válečku

a za konce pěkně utáhnete


a dáme vařit do hrnce s vodou na 15 minut

pak vyndáme a necháme na prkýnku takhle zabalený asi ještě 10 minut odpočívat


a pak už můžete jen rozbalit a baštit

my ho měli v neděli k obědu 

to jsme měli hovězí na divoko

a mamina nám k tomu ještě uvařila  i bramborové knedlíky

a byla to bašta



tak i vám přeju dobrou chuť 

a hezký sváteční den ♥

a zítra zas ahojda


u nás je dneska moc hezky

ale jen za oknem

venku je strašná zima a zas fouká ten ledový vítr

 

6 komentářů:

  1. Teda tys mě pěkně nahlodala. Už chci dělat tenhle knedlík dlouho, ale nakonec to vyhraje zase klasika. A hovězí na divoko už jsem taky dlouho nedělala a určitě se budu snažit to uvařit na velikonoce, to nás bude víc, tak si zase trochu zavařím. Sníh nějaký slezl, roztál a je dost chladno, jsem poslední dobou nějaká zmrzlá, ale ono to počasí ještě není tady u nás nic moc a já si kolikrát prostě vyběhnu jen tak v košili a pak se divím, že je mi zima. Na takový kompost chodím na lehko pořád a sníh zametám taky dost často jen tak na lehko, tak dobře mě tak. Však se u krbovek zase zahřeju. Mávám od Ještědu. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko ahoj, my už máme tady ve městě po sněhu, už je jen tam kde byly nahrnutý velký kupy,to já zas když spíme na chatě, tak dopoledne taky ráda pobíhám po zahradě jen v noční košili, mějte se doma moc hezky a ahojda

      Vymazat
  2. Veru, tak mám pocit že přesně karlovarský jsem ještě nedělala,podobné dělám jakko knedlíky do hrníčku a doma jsme vařívali tzv palfové a ty byly také hodně rohlíkové. A hovězí jsem fakt roky skoro nevařila vůbec, až ted mu zase přicházíme na chuť.
    Pěkný večer. Aťka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aťko ahoj, no on taťka už zas má hovězí maso trochu povolené a tak ho sem tam vaříme no a necháváme si ho právě nejvíc asi k omáčkám / svíčková, rajská.../,mějte doma taky moc hzeký večer a ahojík

      Vymazat
  3. Very na knedlík se chystám hodně dlouho, vždycky když ho vidím v Prostřeno, mám na něj chuť. Nevím, co na to řekne Pepan, ten jak vidí někde petržel, tak se mu to nezdá. Ale já ho převezu, nakrájím to najemno kráječem na bylinky, tak jak to dělám do polívky a on nepozná, že je to petržel, tak jak ji dodnes nepoznal v polívce :-))) Zdravím z Valašska :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško ahoj, nám taky chvíli trvalo, než jsme se pro ten knedlík odhodlaiy,ale nakonec jsme ho zkusili a už u nás zdomácněl, a jinak jsi šikovná, jak to umíš zaonačit, mějt se doma moc hezky a ahojda

      Vymazat

♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)