nevím jak u vás
ale u nás doma máme docela velkou spotřebu brusinkového kompotu
ale ne z léčebných důvodů
ale máme ho rádi ke svíčkové nebo když máme maso na divoko
a nebo třeba i k domácí paštice
a nebo ho mamina dává rovnou do té paštiky když ji vaří
a tak se stalo
že když nám jeden náš známý dal právě tenhle recept
nějak se nám do něj nejdřív moc nechtělo
ale pak nám dal tu dobrotu ochutnat
a my už ten pravý brusinkový kompot ani nekupujem
a vaříme si tenhle náš domácí z červeného rybízu
a potřebovatna něj budete :
1 kg rybízu
650 g cukru krupice
1 skořici
7 hřebíčků
1 lžíci gelfixu 2 : 1
1/2 litu vody
a pak ještě 1/4 litru vody
a 1/4 litru octa
a to svaříte
a skrz cedník tím propláchnete ten rybíz a necháte ho okapat
pak rybíz dáte do velké kastrolu
přidáte vodu a koření
a gelfix, který jste rozmíchali asi ve dvou lžících cukru
a povaříte asi 1 minutu
pak přidáte ostatní cukr
a pozvolna, ale musí to lehce probublávat
vaříte ještě 10 minut
pak vyndáte tu skořici
hřebíčky tam necháváme
a už s tím jen naplníte skleničky
a ty otočíte dnem nahoru a necháte takhle 10 minut
a po vychladnutí to má konzistenci něco mezi kompotem a džemem
takže tak akorát
a pak už je normálně otočíte a je hotovo
tak třeba se ten recept bude hodit i vám
my máme zas tolik rybízu
že už ani nevíme co s ním
a to jsme ze šesti keřů otrhali zatím jen necelý jeden
rybízy máme tady nalevo dole
jsou tam i trochu vidět
a já vám teď už popřeju dobrou noc
a zítra zas ahojda
Žádné komentáře:
Okomentovat
♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)