a jsem tu s tím slíbeným receptem
určitě jste o téhle polévce už slyšely
a možná i některé z Vás ji vaříte
my jsme se ji naučili jíst až vloni v Itálii
to si i mamina řekla našim známým o recept
a já se s Vámi o něj ráda podělím
receptů je určitě víc
je to asi podobné jako třeba s naší bramboračkou
co jiný kraj
to trochu jiný recept
a takhle se tedy vaří v okolí Valenzie
a potřebovat budete :
10 dkg slaniny
3 stroužky česneku
1 cibuli
1 mrkel
kousek celeru
2 stonky řapíkatého celeru
kousek brokolice
bobkový list
tymián
1/2 konzervy naložených rajčat
trochu protlaku
masox nebo vývar
sůl, pepř
bazalkové pest nebo bazalku
parmazán na posypání
trochu polévkových těstovin
v rendlíku si osmahnete pokrájenou slaninu
pak tam přidáte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev,oba celery
bobkový list a tymián
a vše asi 10 minut do zlatova pomalu restujete
potom přidáte vývar a nebo vodu s masoxem
do toho vlijete protlak / asi 3 lžíce/
přidáte pokrájená rajčátka z plechovky a prolisovaný česnek
a vše přivedete k varu
mezitím si vedle v osolené vodě uvaříte ty polévkové těstoviny
když už se polévka vaří
přidáte na malé růžičky rozebranou brokolici
a necháte povařit už jen chvilenku
nakonec osolíte a opepříte dele vaší chuti
mamina někdy i malilinkato přidá cukru
to podle toho jak byla či nebyla sladká rajčátka
a na talíři už jen dozdobíte čerstvou bazalkou
či bazalkovým pestem
/ dá se koupit v Lídlu když mají italské týdny a kelímek stojí asi 30 korun a vydrží dlouho/
a nakonec posypete strouhaným parmazánem
a můžete baštit
teď do tohodle studenýho počasí je ta polívka jak dělaná
a i když to vypadá, že je pracná tak není
uvařenou ji máte během 20 minut
tak směle do toho
a ještě jsem vám slíbila nějaké ta nákupy
tak jdeme na ně
nejdé se mamina každý den zdržuje u sýrů a nikdy odsud neodchází s prázdnou
no však i teď když už jsme z Itáli doma měsíc
jich ještě slušnou zásobu máme doma v lednici
jo to taťka si víc libuje v tonhle úseku
a ani on nikdy neodchází s prázdnou
a odvážně zkouší nové a nové šunky a salámy
a nebo máte chuť na maso
žádný problém
stačí si jen vybrat
u některých z nich je pak i kousek čerstvých bylinek, trocha zeleniny a pytlíček s kořením
a nebo chcete těstoviny
tak to už je problém
mají tolik různých druhů
že nevíte které dřív
a ovoce a zelenina
tak ta je vždy nejvyšší kvality / ne jako mnohdy u nás/
ona teda tomu odpovídá či neodpovídá cena
a tak pro nás třeba jen obyčejná jablíčka či blůmy
tak jsou dražší jak broskve či melouny
a já už budu končit
myslím, že jsem vás namlsala už vík jak dost
a mějte moc hezkou neděli
u nás je pěkně studená a ufoukaná
a tak se držíme zatím víc v chatě u kaminek jak venku
Žádné komentáře:
Okomentovat
♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)