no opravdu
takhle džem děláme už asi třetím rokem
ale vždycky jsem o tom v tenhle čas zapomněla napsat
a vzpomněla si na to až na vánoce
no a to bylo o ničem, když nebyl zrovna rybíz, že jo
takže letos hurá já si vzpoměla / ale i díky mamině/
a tak se můžeme na tu naši malou džemovou vychytávku zrovna mrknout
džem z červeného rybízu děláme úplně klasicky
nejdřív a to většinou já
protože mě to fakt baví
zasednu k rybízu,
pokud je sluníčko nasadím slamák a trhám a trhám a trhám
a trhám zrovna už i bez šťopek
doma pak rybíz propláchnem
dáme do hluboké mísy a tyčovým mixerem pěkně rozmixujem
směs potom protlačíme přes jemný cedník
a zbavíme se tak semínek
to přeceděné dáme do kastrolu
a teď přijde ta naše tajná indegrience a tou je vanilka
a vanilka proto
že tenhle džem používáme na vánoce na mazání lineckého
a k němu vanilková chuť a vůně prostě patří
na kilo vymačkané rybízové směsi dáváme semínka z jednoho vanilkového lusku
a pak dál už vaříme jako každý jiný džem za pomocí Gelfixu
no a ta sem tam černá ďobka v džemu jsou právě semínka vanilky
vanilka džem nejenže krásně ovoní ale i na chutí zjemní
a v cukroví mu to moc sluší a nám pak i chutná
a lusk z kterého vyškrábete semínka určitě nevyhazujte
nakrájejte ho na menší kousky a ty pak nechte pár dnů vyschnout
potom si dejte do mixeru cukr krupici nebo krystal
do to přidejte nadobro suché ty kousky vanilkové lusku
a společne pomixujte
no a během chvilky tak máte svůj domácí vanilkový cukr
a když už jsme teda v kuchyni tak dobře
já vím že na tyhle fotky čekáte
ale my zas čekáme ještě na dodělání nábytku do chodby
/ pan truhlář nám onemocněl a tak musíme ještě chvíli vydržet/
a já bych ty fotky pak chtěla dát až to bude opravdu vše tak jak má být
navíc mamina nepospíchá s doplňkama do kuchyně
má už od loňska na nějaké zálusk z Itálie
a tak trpělivě čeká na začátek září až si je tam koupí
tak aspoň teď kousínek z dnešního rána než se mamina pustila do vaření
mějte moc hezké odpoledne
u nás po ranním dešti není zas ani památky
a sluníčko se už zas ukazuje ve své plné parádě
tak zatím ahoj
a dala jsme anketu o ovoci
a i přes trable z minulého týdne jsem hlasovala jak jinak než pro třešně
Žádné komentáře:
Okomentovat
♥ Všem děkujeme za vaší návštěvu a děkujeme také za Vaše komentáře :-)