tak už je máme upečený
máme i ty malé,větší
a pak i ty největší , ze kterých pak složíme chaloupku
no a zítra budeme zdobit
a slepovat právě chaloupku
a tak nám to už teda začalo
však příští sobotu už chodí čerti
a to je úplně neskutečný
jak to zas všechno utíká
♥♥♥♥
Perníkářství prošlo složitým vývojem.
Od druhé poloviny 19. století je možné objevit ve všech vydávaných kuchařkách knihách spousty předpisů na perníčky, marcipánky a další druhy pečiva, určeného pro velikonoční, adventní, vánoční či masopustní období.
Je však nutné vědět, že toto domácí pečivo, které se ostatně v mnoha domácnostech peče dodnes, nemá už s původními perníky vůbec nic společného.
A to jak z hlediska přípravy, tak i chuti.
Původní perníky se připravovaly podle tajných receptur, které si každý mistr pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci.
Byly většinou dost složité a obsahovaly také drahé a ne vždy dostupné suroviny, které se k nám dovážely. Zejména koření a v dobách nedostatku i med.
Těsto se připravovalo dlouhou dobu dopředu, několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Říkalo se, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta, zadělaného v den narození nevěsty.
Dalším důvodem, proč perníky pekli muži - řemeslníci, byla značná fyzická náročnost přípravy surovin, jejichž váha se počítala na desítky kilogramů a které se musely prosívat, cedit, zahřívat, mísit…
Také hnětení samotného těsta trvalo dlouho a bylo velice namáhavé.
Také hnětení samotného těsta trvalo dlouho a bylo velice namáhavé.
A ještě náročnější bylo uleželé a ztvrdlé těsto naporcovat a hníst tak dlouho, až bylo vláčné a vhodné k tvarování.
První zmínka o prodeji perníků na našem území je z roku 1335 a váže se k městu Turnov.
První zmínka o prodeji perníků na našem území je z roku 1335 a váže se k městu Turnov.
To ovšem neznamená, že perníkáři nepůsobili i na jiných místech.
Zpočátku byly pro české perníkáře vzorem výrobky z norimberských perníkářských dílen.Od nich postupně přebírali zkušenosti a kopírovali perníkové pečivo i výrobci z dalších královských a poddanských měst a městeček.
Záhy se začali sdružovat do cechů, nejprve společných s pekaři, mlynáři, krupaři, koláčníky a dalšími.
Teprve ze 16. a 17. století existují doklady o ojedinělých samostatných cechovních organizacích perníkářů, a to hlavně z velkých měst, kde jich bylo dost na to, aby mohli cech založit.
Vítaný byl každý tovaryš, který na svém vandru získal zkušenosti právě v Norimberku.
Vítaný byl každý tovaryš, který na svém vandru získal zkušenosti právě v Norimberku.
Nejlepší perníkáři se zpočátku soustřeďovali v Praze, ti první pravděpodobně přišli přímo z Norimberka, podobně jako spousta německých řemeslníků dalších profesí, kteří se k nám stěhovali v době před husitskými válkami.
Jinde dál působili společně s dalšími příbuznými profesemi.
Vzhled perníků už od konce 19. století výrazně ovlivňovala obliba papírových barevných nálepek, které se na perník lepily polevou.
Vzhled perníků už od konce 19. století výrazně ovlivňovala obliba papírových barevných nálepek, které se na perník lepily polevou.
Byly na nich vytištěné vlastně podobné motivy, jaké se užívaly u perníků vtlačovaných do dřevěných vyřezávaných forem - srdce, čerti a Mikulášové, koně, husaři, panenky…
Tehdejším zákazníkům se barevné obrázky, vyvedené díky možnostem barvotisku pěkně do detailů, zalíbily.
Tehdejším zákazníkům se barevné obrázky, vyvedené díky možnostem barvotisku pěkně do detailů, zalíbily.
A pak k nim pekaři postupně začali přidávat pestré květy, zrcátka, mašličky a dokonce i fotografie.
Pečení perníků se kromě toho stále víc přesouvalo do domácího prostředí.
Už dávno padlo tajemství receptů, které si každý perníkář chránil jako oko v hlavě.
Pečení perníků se kromě toho stále víc přesouvalo do domácího prostředí.
Už dávno padlo tajemství receptů, které si každý perníkář chránil jako oko v hlavě.
Naopak, těžko by se našla kuchařská kniha, která by neobsahovala hned několik receptů na různé druhy perníků.
♥♥♥♥♥
a co se týká mě
tak jsme dneska na kontrole dopadli jak sedláci u Chlumce
ač měla mít paní doktorka na očním otevřeno do 16 hodin
tak o půl druhé už tam nikdo nebyl
jen cedule, že dnešní odpolední ordinace odpadá
tak jdu na kontrolu zas až ve čtvrtek
protože ve středu tam paní doktorka není
to zas ordinuje někde jinde
a to je od mne dneska vše
vy mějte moc pohodový večer
a zítra zas ahojda
Ahoj Verunko,já zítra začnu péct cukroví,vždycky jsem ho pekla až na čerty,ale to budu hlídat vnučky.Tak snad budeš mít oko už vpořádku.Hezké povídání,já perníčky nepeču,vždycky je dostávám od snachy.Přeji krásný večer.Iveta
OdpovědětVymazatIvetko ahoj, jé tak ať se ti daří, my většinou ten první plech připálíme, nevím čím to, asi u toho moc kecáme a zapomeneme na něj, mějte doma prima večer a ahojda
VymazatMáte tam napečené krásné perníčky, dokonce i Barušku. Já perníčky nepeču, to je doména dcery, ale cukrovího peču docela dost, na to že o sladké moc nestojím, oni to vnoučata ale i ty odrostlí jedlíci zbaští za mně.
OdpovědětVymazatTak jsi zatím ještě takový napůl jednooký Žižka, ale to se vydrží a pak už to snad bude dobrý. U nás je dost velký šedivák, ještě i teď a nevypadá to na moc pěkný den. Včera jsem se šla podívat na tu dolinu na trnky, šípky a hloh, no nic moc. Jen pozemek asi tak 10 hektarů byl úplně rozrytý od prasat. No a trnky jsem nenašla vůbec žádný, hložinky jen asi 10 kousků a nakonec jsem našla nejvíc šípků, asi tak hrst, no ale hezky jsem se prošla a to se taky počítá. Mávám od Ještědu, Věrka.
Věrko ahoj, moc děkuju za za prima psaní a přeju všem k vám domů pohodový večer
Vymazat